Des de sempre el mar ha estat una
font de recursos per a l’esser humà, La pesca es bassa en l’aprofitament dels
animals que ofereix el mar.
Aproximadament s’extreu 100
milions de tones de peix i marisc.
La pesca tradicional o artesana
es fa prop de la costa. Utilitza
la força humana i ormeigs de pesca molt diversos i fàcils de manipular.
Es típica en zones poc
desenvolupades. La seva producció es molt poca i serveix bàsicament per
l’autoconsum. Nomes una petita part es destinada al mercat.
A països rics la pesca artesana
es practica per captures determinades de molt valor de venda com la llagosta.
La pesca industrial
La pesca industrial te com a
objectiu obtenir un gran nombre de captures.
Necessita recursos econòmic per equipar els vaixells i investigar nous
sistemes de pesca, tecnologia avançada per augmentar el nombre de
captures i l'activitat sigui rendible, i infraestructures
portuàries on puguin desembarcar i des d'on es puguin distribuir les
captures.
Pesca costanera: que utilitza vaixells petits proveïts de xarxes i llinyes potents. Pesquen prop de la costa, i les captures, que venen a la llotja, són com més va més petites per l'exhauriment dels fons marins.
Pesca d'altura: La duen a terme les flotes més importants amb vaixells grans i ben equipats que s'estan a alta mar setmanes o mesos. Els vaixells porten radars per detectar els bancs de peixos i la direcció i la velocitat a què es desplacen; també porten sonars per mesurar la importància dels bancs detectats.
Gran pesca: que és la que practiquen alguns països (com ara el Japó i Rússia), que tenen unitats que pesquen en aigües molt llunyanes a prop de grans vaixells d'abastament.
incipals zones pesqueres
·
les zones de
la plataforma continental extensa, com ara al mar del Nord i al mar del
Japó, on les aigües són poc
profundes i estan agitades per corrents marins, i les temperatures són
favorables per a la vida dels peixos.
·
A
les zones de contacte entre corrents marins freds i càlids, perquè s'hi
concentren espècies d'aigües càlides i d'aigües fredes.
·
A
les zones costaneres properes als corrents marins freds, perquè hi abunda
el plàncton vegetal que serveix d'aliment al plàncton animal o zooplàncton.
ELS PROBLEMES DE LA PESCA
Hi ha dos problemes greus la
sobreexplotació i la falta de caladors.
Apart d’un altre, la contaminació de les
aigües i del mar a causa de abocaments tòxics industrials i les marees negres
provocades per accidents dels vaixells petroliers.
La sobreexplotació
El nombre creixent de vaixells a menat a
una sobreexplotació de recursos pesquers de manera que posa en perill la
reproducció de moltes espècies.
El 1950 la pesca mundial no arribava als
21 milions de tones, mentre que ara es supera als 100 milions i es capturen mes
de 1100 especies de peixos mol·luscs i crustacis.
Algunes organitzacions internacionals
demanen que es prenguin mesures i
proposen le següents mesures de preservació:
– Ús
obligatori de xarxes de malla ampla per protegir les cries.
– Control de les dimensions mínimes de les espècies
que es capturen.
– Establiment
de temporades de veda.
– Limitació
de la capacitat de les flotes pesqueres.
L’ampliació de les aigües jurisdiccionals
La traducció marítima es basava en la
lliure utilitzaco dels mars, en la practica, el domini de les aigües per parts
de les potencies nevals capaçes de aprofitar-ne i explotar-ne els recursos.
L'explotació sostenible dels recursos marins
Els oceans asseguren el 90% de les
emissions d'oxigen i constitueixen una reserva alimentària important, però
sembla que s'ha exagerat sobre la seva capacitat.
els recursos animals i vegetals son
limitats.
Per assegurar una explotació
sostenible dels recursos marins, es considera urgent reemplaçar el sistema
de depredació per una explotació intel·ligent i reglamentada del mar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada