dimarts, 15 de maig del 2012

LA PESCA AL MON


Des de sempre el mar ha estat una font de recursos per a l’esser humà, La pesca es bassa en l’aprofitament dels animals que ofereix el mar.
Aproximadament s’extreu 100 milions de tones de peix i marisc.
N’hi ha 2 tipus de pesca: La pesca tradicional o artesana i la industrial.

La pesca tradicional o artesana
es fa prop de la costa. Utilitza la força humana i ormeigs de pesca molt diversos i fàcils de manipular.
Es típica en zones poc desenvolupades. La seva producció es molt poca i serveix bàsicament per l’autoconsum. Nomes una petita part es destinada al mercat.
A països rics la pesca artesana es practica per captures determinades de molt valor de venda com la llagosta.

La pesca industrial
La pesca industrial te com a objectiu obtenir un gran nombre de captures.  Necessita recursos econòmic per equipar els vaixells i investigar nous sistemes de pesca, tecnologia avançada  per augmentar el nombre de captures i  l'activitat sigui rendible, i infraestructures portuàries on puguin desembarcar i des d'on es puguin distribuir les captures.

Pesca costanera:
que utilitza vaixells petits proveïts de xarxes i llinyes potents. Pesquen prop de la costa, i les captures, que venen a la llotja, són com més va més petites per l'exhauriment dels fons marins.

Pesca d'altura
:  La duen a terme les flotes més importants amb vaixells grans i ben equipats que s'estan a alta mar setmanes o mesos. Els vaixells porten radars per detectar els bancs de peixos i la direcció i la velocitat a què es desplacen; també porten sonars per mesurar la importància dels bancs detectats.

Gran pesca:
que és la que practiquen alguns països (com ara el Japó i Rússia), que tenen unitats que pesquen en aigües molt llunyanes a prop de grans vaixells d'abastament.



   incipals zones pesqueres


·         les zones de la plataforma continental extensa, com ara al mar del Nord i al mar del Japó, on les       aigües són poc profundes i estan agitades per corrents marins, i les temperatures són favorables per a la vida dels peixos.




·         A les zones de contacte entre corrents marins freds i càlids, perquè s'hi concentren espècies d'aigües càlides i d'aigües fredes.


·         A les zones costaneres properes als corrents marins freds, perquè hi abunda el plàncton vegetal que serveix d'aliment al plàncton animal o zooplàncton.



      ELS PROBLEMES DE LA PESCA

Hi ha dos problemes greus la sobreexplotació i la falta de caladors.
Apart d’un altre, la contaminació de les aigües i del mar a causa de abocaments tòxics industrials i les marees negres provocades per accidents dels vaixells petroliers.

La sobreexplotació

El nombre creixent de vaixells a menat a una sobreexplotació de recursos pesquers de manera que posa en perill la reproducció de moltes espècies.
El 1950 la pesca mundial no arribava als 21 milions de tones, mentre que ara es supera als 100 milions i es capturen mes de 1100 especies de peixos mol·luscs i crustacis.
Algunes organitzacions internacionals demanen que es prenguin mesures  i proposen le següents mesures de preservació:

Ús obligatori de xarxes de malla ampla per protegir les cries.
– Control de les dimensions mínimes de les espècies que es capturen.
Establiment de temporades de veda.
Limitació de la capacitat de les flotes pesqueres.

L’ampliació de les aigües jurisdiccionals
La traducció marítima es basava en la lliure utilitzaco dels mars, en la practica, el domini de les aigües per parts de les potencies nevals capaçes de aprofitar-ne i explotar-ne  els recursos.

L'explotació sostenible dels recursos marins
Els oceans asseguren el 90% de les emissions d'oxigen i constitueixen una reserva alimentària important, però sembla que s'ha exagerat sobre la seva capacitat.

els recursos animals i vegetals son limitats.

Per assegurar una explotació sostenible dels recursos marins, es considera urgent reemplaçar el sistema de depredació per una explotació intel·ligent i reglamentada del mar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada