dimarts, 22 de maig del 2012



Sector Terciari


Classificació de les activitats
Serveis a les empreses: La majoria de les empreses encarreguen els seus serveis a unes altres empreses terciàries especialitzades.
Exemples: publicitat, recerca, la banca, finances, assegurances...
Serveis al consumidor: es relacionen amb el comerç al detall.
Comerç: definició: Consisteix en la compra i la venda de mercaderies amb la finalitat de satisfer les necessitats de la població.
Tipus de comerç: Comerç interior,comerç a l’engròs -> majoristes, Comerç al detall-> directament al públic i comerç exterior és el que fa un país amb uns altres països. Inclou tant les vendes de productes  nacionals o exportacions.
Turisme: és una de les activitats del sector terciari amb més creixement als països desenvolupats. 

Causes:  La generalització de la setmana laboral de cinc dies, les vacances pagades i les pensions de jubilació, la disponibilitat de més temps lliure i les millores en el transport. 
Problemes: Hi ha efectes positius del turisme, activa la construcció, l’aprenentatge d’altres llengües, contacte amb altres cultures ...
Desplaçaments: Segons la distància respecte als nuclis podem distingir:
-          Nucli turístic proper:  situat a 200 km de distància. Es l’habitual dels desplaçaments per als caps de setmana (se solen fer amb automòbil o amb tren).
-          Nucli turístic intermedis: situats fins a 2000 km del centre. Es concentra un gran nombre de persones que van de vacances amb automòbil, l’avió o el tren. Els llocs prioritaris son de sol i platja, encara que també de zones de muntanya.
-          Nuclis turístics llunyans: situat a partir de 2000km del centre. Inclou la majoria de viatges culturals i vacances a països tropicals. 

Serveis Socials:
Agrupen les activitats vinculades a l’administració, la educació i i la sanitat. Molts servis socials son de caràcter públic es a dir que es mantenen amb els diners recaptats a parit dels impostos que paga la societat.
Exemple: Sanitat, educació i justícia.
El nivell econòmic del país, determina el nombre i la quantitat dels seus serveis sanitaris,per això les diferencies entre el països es molt contrastada , entre els països rics i els pobres.
 Això també comporta en la mortalitat infantil, ja que ens països mes pobres hi ha mes morts de nadons, a causa de l’estil de vida que hi ha. Per exemple un dels països mes pobres del mon com es Afganistan hi ha un 165,0% de mortalitat infantil, a Espanya hi ha un 3,5% i  en el País que n’hi ha menys es a Suècia amb un 2,3%.
L’esperança de vida en un país també influeix molt, ja que com la gent mes gran es mes li cosa sobreviure i les condiciones de vida també afectes a això. L’ esperança de vida mes baixa que hi ha es a Afganistan amb 44 anys aproximadament, juntament amb això Afganistan es converteix en el país mes pobre i amb mes morts de gent ja que allà hi ha també un tan per cent molt elevat de mortalitat infantil, a Espanya l’esperança de vida es de uns 81 anys. Aquet cop on hi ha l’esperança de vida mes elevat es a Japó amb uns 83 anys.
Serveis de distribució:
Agrupen activitats relacionadespvf amb la circulació de persones.
Per exemple: Transports, telecomunicacions, comerç a l’engròs, etc.
TRANSPORTS:
El transport es l’activitat per mitja de la qual  una persona o una mercaderia es trasllada  d’un lloc a un altre.
Les funcions mes importants son:
Desplaçament quotidià: Es quan la població es desplaça i es serveix per ell mateix. Cada vegada hi ha mes espai de la residencia on es viu fins a la feina, això obliga a molta gent a utilitzar transport públic.
Desplaçament a llocs molt allunyats: Aquet transport a permès la generalització del turisme a escala mundial.
Distribució de serveis: Al seu torn, les facilitats d’asses facilita les activitats econòmiques.

TIPUS DE TRANSPORT:
Aeri: Es el mes adequat per el transport de persones per anar a grans distancies i per el transport
de grans mercaderias per lleugeres, ja que gracies a la seva rapidesa i velocitat es un gran
transport.

Marítim: Es la manera idonia per despaçar a molta distancia grans mercaderias pesans,com per
exemple petroli, ja que portar-lo amb un avio seria molt perillos. Un dels pocs inconvenients del
trsport maritim es la lentitud. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada